Clinians naptej, napolaj és barnító krémek

Clinians Naptej, Napolaj és Barnító krémek megoldást kínálnak szinte minden napozással kapcsolatos kikapcsolódásra, ahol napvédő szerekre van szükségünk. Kiváló, különös gonddal készített napvédő szerek és barnító krémek, melyek mindenkor szem előtt tartják az Ön bőrének a védelmét. A napozás szintem mindenki számára élvezetes, örömteli kikapcsolódást jelent. Szükségünk is van a napozásra, hiszen a D vitamin elsődleges forrása. Azonban mivel eltérő helyeken élünk és eltérő bőrrel rendelkezünk így fontos, hogy a bőrünket és ezzel egészségünket megfelelő módon védjük. A megfelelő Naptej Napolaj Barnító Krém kiválasztása ezért különösen fontos. A Clinians Napozó termékek biztosítják a megfelelő védelmet és szükség esetén segítik, hogy a bőrünk tartós és kellemes barna, bronz árnyalatot vegyen fel. A Clinians napvédők teszik ezt oly módon, hogy közben védik a bőrünket a káros UVA és UVB sugárzásoktól. Naptej Napolaj Barnító Krém

A Clinians Webáruházban széles választékát találhatja meg a Clinians Testkezeléseknek és Testápolóknak. Ezek mellett természetesen a Clinians Kozmetikai termékek szinte teljes választékából válogathat, hogy könnyedén otthonában alakíthassa ki saját házi Clinians Kozmetikáját. Nem szükséges tovább kísérletezni, hiszen a Clinians Szépségápolási termékek megoldást kínálnak mindenki számára a legmagasabb minőségben. Naptej Napolaj Barnító Krém szintén megtalálható a Clinians Szépségápolási termékek széles választékában.

néhány szó az UV sugárzásról

Régóta tudjuk, hogy a D-vitamin a napozás következtében termelődik a bőrben, de azt csak mostanában fedezték fel, hogy a fényspektrumnak csupán egy meghatározott sávja, az ultraibolya (UVB) sugár van ilyen hatással a szervezetünkre. Az UVA sugárzás azonban káros is lehet.

A napsugarak akár csökkenthetik is a D-vitamin szintet. Hogyan? Hiszen eddig azt hittük, hogy e vitamin termelődését csakis a napozás biztosítja. Most azonban kiderül, hogy az UVA sugárzás bizonyos körülmények között csökkenti a bőrben keletkező D-vitamin szintjét. Az USA-ban 1940 óta exponenciálisan (olyan mennyiség, mely minél nagyobb, annál gyorsabban növekszik, a növekedés mértéke arányos a mennyiség nagyságával) nőtt a rosszindulatú melanomás esetek száma a „beltéri”, tehát például irodában dolgozók körében. Ennek valószínűsíthető oka az UVA sugárzás. Az UVB sugarakat ugyanis az ablaküveg megszűri, míg az UVA sugárzás akadálytalanul halad át az üvegen.

Az UVA sugarak rákos sejtburjánzást okozhatnak, és lebonthatják a bőrben az UVB sugarak hatására keletkezett D-vitamint is. A D-vitamin nagyon hatékony a melanoma ellen, a melanomasejtek ezt a vitamint kalcitriollá alakítják, ami gátolja a melanomasejtek növekedését, és elősegíti azt a folyamatot, amelynek során a szervezet megszabadul a káros sejtektől (ún. apoptopikus vagy programozott sejtelhalás). Ezt laboratóriumi körülmények között és in vivo (élőben) egyaránt bizonyították. A legújabb kutatások szerint a megnövekedett UVA sugárzás és a bőr D-vitamin szintjének ingadozása elősegítheti a melanoma kialakulását.

Az UVA és UVB sugárzás eltérő hatásai

A D-vitamin szintünk fenntartásának optimális módja valóban a biztonságos napozás, de a modern civilizációkban élőknek ki kell küszöbölniük az üvegen keresztül érkező napsugárzás káros hatásait is.

Az UVA és az UVB sugarak eltérő hullámhosszuk következtében másként hatnak az emberi szervezetre. Az UVA sugarak hosszabb hullámhosszuk révén könnyebben áthatolnak a bolygó atmoszféráján – és az ablaküvegen. Az üveg megszűri az UVB sugárzás nagy részét, de az UVA-t csupán minimális mértékben. A D-vitamin pedig az UVB sugaraknak kitett bőrben keletkezik, míg az UVA csökkenti a D-vitamin szintjét.

Ez a mechanizmus segít kiegyensúlyozni a bőrben keletkező D-vitamin mennyiségét a „kültéri” napozás esetében. Jelenlegi körülményeink között azonban gyakran éri a bőrünket napfény ablakon keresztül. Ilyenkor a jótékony UVB sugarak nem érnek el hozzánk, csak az önmagában káros UVA sugárzás, amely oxidatív hatása révén elősegíti a bőr öregedését, különféle bőrelváltozások és bőrrák kialakulását is.

UVA Sugárzás Jellemzői

UV-A sugárzás, ami éget – hullámhossza 315–400 nm: a földfelszínt érő ultraviola sugárzás többsége ebben a tartományban van. Felelős a bőr korai öregedéséért, csökkenti a bőr A-vitamin tartalmát és károsítja a kollagénrostokat. Többféle bőrrák kialakulásáért is felelős, mivel magát a sejt DNS-ét képes roncsolni. 

Az UVA sugárzás enyhe barnító hatása közismert, bár ez csak rövid ideig tartó elszíneződést okoz a bőr festékanyagának a melaninnak az oxidációjával. Inkább napégést okoz, mint tartós barnulást. Amit érdemes róla tudni a mindennapokban:

  • Állandóan jelen van a nap folyamán. 
  • Akadálytalanul átjut a (hagyományos) ablaküvegen, a felhőkön, a szmogos levegőn is. 

UVB Sugárzás Jellezmzői

UV-B sugárzás, ami barnít –  hullámhossza 280–315 nm: Földünk ózonrétege a napsugárzás jelentős részét elnyeli, többek között az UV-B sugarak jelentős részét is. Az UV-B sugárzás pozitív élettani hatása közismert: segíti a szervezetet a D-vitamin előállításában, mely szükséges az egészséges csontképződéshez, vérképzéshez és az immunrendszer megfelelő működéséhez. A D-vitamin hiány csontképződési rendellenességhez “angolkórhoz” vezet, ezért javasolják a gyerekek enyhe napoztatását a kora délelőtti, vagy a késő délutáni órákban.

A hangsúly a mértékletességen és a napvédelmen van. A folyamatos napozás, magas UV terhelés azonban a bőr és a szem sejtjeinek DNS-ét roncsolva rákos folyamatokat indíthat el.

Amit érdemes az UV-B sugarakról tudni a mindennapokban:

  • Erőssége változó, a déli órákban éri el a csúcspontját
  • Ablaküvegen, felhőkön csak erősen szűrve hatolhat át.
  • Az UV-B sugarak felelősek a tartós lebarnulásért. 

Az emberi bőr lebarnulását a melanin pigmentek okozzák, mely a szervezet védekezése a káros sugárzással szemben, Semmiképpen sem nevezhető a bronzbarnaság egészségesnek. A melanin a bőr festék rétege, mely az UV-A és UV-B sugarakat  is elnyeli. Az UV-B sugarak azonban a szemet is károsíthatják, így a melanoma (különösen rosszindulatú, áttéteket okozó ráktípus) egyes fajtái a szemben alakulnak ki!

UVC Sugárzás Jellemzői

Az UV-C a gyilkos napsugárzás hullámhossza 100–280 nm: Ezt a sugárzást szerencsére a Föld atmoszférája kiszűri, csak az űrhajósoknak, pilótáknak okozhat gondot. Erősen rákkeltő, germicid (sterilizáló) hatású.

Éppen ezért az UVC lámpák használata a vegyszermentes, környezetbarát fertőtlenítésben egyre nagyobb teret kap. A kívánt eredmény a legnagyobb hatékonysággal 260 nm hullámhosszon várható. Ezek a mesterséges fényforrások nagy intenzitású ultraibolya fényt bocsátanak ki, amelyek megtisztítják a levegőt, vizet és a felületeket, a környezetet károsító vegyi anyagok használata nélkül.